zaterdag 9 mei 2009

It ain't over till the fat lady sings

Deze week heeft ook de ECB besloten leningen op te gaan kopen om de problemen op de financiële markten aan te pakken. Door het opkopen van leningen wil de ECB de lange termijn rente drukken. Dit om een verdere poging te doen de economie te ondersteunen die er volgens de ECB nog steeds beroerd voor staat.

De vergaande maatregel, die het VK en de VS al eerder ondernomen, komt in de EU met een extra uitdaging. Normaal koopt de centrale bank staatobligaties op om zo de lange termijn rente te drukken, een EU obligatie bestaat echter niet. Zo zou de discussie kunnen ontstaan, welke staatsobligatie te kopen, welk land dus te bevoordelen. Echter de ECB wil, om dit probleem te omzeilen, bankobligaties gaan kopen. Ook hier lijken mij wat haken en ogen aan te zitten, maar het wordt afwachten hoe het definitieve inkoopprogramma eruit komt te zien. En dat horen we begin juni.

Naast bovenstaande toch vrij opmerkelijke stap kondigde Trichet en passant nog even aan dat er rond de zomer waarschijnlijk een aantal maanden deflatie zal zijn, de groeiverwachtingen waarschijnlijk verder neerwaards moeten worden bijgesteld, het eerste kwartaal nog slechter bleek te zijn dan eerder verwacht, hij voor heel 2009 en de eerste helft 2010 geen herstel van de vraag ziet en er brede afbouw van leverage plaatsvindt.

Het postieve wat hij uit kon brengen is dat er indicaties beginnen te komen van een stabilisatie van de teruggang. Maar dat dit een stabilisatie op zeer lage niveau's is. Logisch, zelfs een put heeft een bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten