vrijdag 1 mei 2009

Amerika en de crisis

Harry en ik schreven een pagina-tje over de crisis in Amerika voor de ESB van 17 april (ESB 94(4558) pagina 238) . In de wandelgangen was er kritiek, er waren toch de eerste tekenen van herstel. Donderdag kwamen de cijfers uit over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in het kwartaal een ruime -6% was het resultaat. Andere bronnen meldde op vrijdag een toename van de olievoorraden in de VS, meestal ook geen voorteken van herstel (maar kan ook aan het weer liggen).



Nog een paar zaken over Amerika op een rijtje:

- Amerika is sinds december 2007 officieel in recessie

- De huidige recessie is de langste sinds de grote depressie

- De Amerikaanse werkloosheid staat op het hoogste punt in 25 jaar en loopt nog steeds maandelijks op in record aantallen.

- In tegenstelling tot eerdere recessies spaart de Amerikaan nu weer, in januari 5,1% van het inkomen, een jaar eerder was dit maar 0,1%. Het resulaat is een vraaguitval van $500 mrd per jaar, in perspectief 1/8ste van de Chineese economie

- De woningmarkt heeft gemiddeld 30% van zijn piekwaarde verloren. In sommige grote steden zijn de gemiddelde prijzen echter al 40%-50% gedaald. De recente stabilisatie van de cijfers heeft mede te maken met een aanpassing van de Amerikaanse statistieken en niet met echte verbetering op de huizen markt.

Voor meer gegevens zie ESB 94 (4558)

1 opmerking:

  1. Aanvulling rijtje:

    - Officieus Amerika is sinds 2006 in recessie.

    - Totale Bailout "liability" $12.800 miljard.

    - Nationale Begrotingstekort meer dan $11.000 miljard.

    - Totale werkloosheid (officiues) meer dan 16%

    - Het Amerkaanse BNP daalt onder een zeer fors tempo van ruim 6% per kwartaal.

    - Amerikaanse Begrotingstekort (officeel) $1.300 miljard.

    BeantwoordenVerwijderen