donderdag 28 mei 2009

Globla,bla,bla,bla,lisering

Onder de organisatie van DenktankProspect en EZ vond woendsdag een "kritisch"debat plaats in Den Haag over globalisering. Prospect is een wat nieuwe denktank in het Haagse hoewel stiekem toch ook alweer een tikje omhelsd door de bestaande orde. Prospect is in elk geval nog kritisch genoeg om te stellen:

"Het is komisch en droevig te zien dat de PvdA steeds in zulke socialistische reflexen schiet. Wantrouwen in de markt is achterhaald en kortzichtig. Studies tonen steevast aan dat het openen van grenzen en het flexibeler maken van de economie tot meer welvaart leidt."

De bijeenkomst werd vol passie ingeleid en daarna werd in groepen gediscussieerd waarbij iedereen of NL, EU, het bedrijfsleven of de multilaterale organisaties vertegenwoordigde. Ik nam zelf deel in de groep Nederland. In het kader van de globalisering en impact en weg voorwaards liepen we toch weer een tikje bestaande paden in. Er waren enthousiatelingen voor meer flexibilisering en een wat meer terugtredende overheid. Toch een beetje de bekende weg die (politiek) economen al lang in een een of ander sausje proberen te verkopen aan de samenleving.

Naar mijn smaak pretiger (maar niet persé beter). Er kwam een voorzichtige aanzet voor een perspectief op Nederland in een globaliserende wereld. Een voorzichtig Obamaiaans verhaal. Meer politiek dan economie, maar erg leuk en denk ik noodzakelijk.

Wat meer economie maar ook politiek was het voorstel dat er voor iedereen, laag opgeleiden en hoog opgeleiden, een soort default pakket mogelijk moet zijn. In ruil voor een lager of hoger salaris kan men kiezen voor meer of minder zekerheden voor de toekomst. Ik twijfel of hier niet ook de kortzichtigheidsproblemen ontstaan die we kennen van pensioenen, maar het idee is aardig.

Ik ben benieuwd hoe de denktank de discussie voort gaat zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten