zaterdag 2 mei 2009

Hoe komt China door de crisis?

Hoe doet China het nu tijdens de crisis? Tot nu toe blijkt het niet de economie te zijn die ons door de crisis heen sleept zoals optimistisch geroepen werd een-twee jaar geleden. Voor de ESB keek ik naar China wat een one pager opleverde (ESB 94 (4559) 1 mei 2009).

Grosso modo komt het op het volgende neer China doet het op het eerste gezicht vrij aardig. De groeiverwachtingen van de meeste grote instellingen fluctueren tussen 5,5% en 6,7% groei voor dit jaar. Er is een consensus die voorspelt dat de groei in de tweede helft van dit jaar wat zal aantrekken voor China, mede onder invloed van een stevig stimuleringspakket (ter grootte van $587 mrd). Echt hoge groeicijfers gaan we echter NIET zien. Slechts 35% van de Chinese groei komt door de binnenlandse vraag. Voor de rest is China afhankelijk van investeringen en export. Vooral met die laatste gaat het slecht. De gevolgen zijn te zien, in Guangdong zijn de afgelopen maanden 65000 bedrijven failliet gegaan. Gevolgen voor de werkloosheid zijn groot, van de 56 mln Chinezen die voor de feestdagen naar huis gingen in februari hebben er 11 mln nu nog geen baan gevonden

Maar eerlijk is eerlijk, door het stevige stimuleringspakket en de ontwikkeling van de binnenlandse vraag zijn er tekenen van herstel in China (te weten: producentenvertrouwen, positieve inkoopmanagersindex, stijgende kredietverlening). In elk geval meer dan voor enige andere economie ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten