zondag 14 juni 2009

Publieke schuld versus private schuld

Toelichting op quote: While chronic inflation is essentially a question of excessive debt of the public sector, deflation is essentially a question of excessive debt of the private sector.

De werkelijkheid is genuanceerder maar grosso modo komt het op het volgende neer. Chronische inflatie kan je zien als een gevolg van (te) veel schuld van de publieke sector. Rentebetalingen geschieden bij te veel schulden door het aanzetten van de geldpers. Bij een te snelle groei van valuta in omloop resulteert inflatie. Hoge publieke schuld maakt het interessanter voor de overheid om inflatie te creƫren omdat door inflatie de uitstaande schuld minder waard wordt (althans als de schulden in eenzelfde valuta zijn genoteerd). Het kan dus een uitweg bieden. Maar wel een uitweg met pijnlijke kanten, het maakt opgebouwde pensioenen en spaartegoeden namelijk ook minder waard.
Deflatie is een probleem van private schulden. Doordat private partijen te veel schulden hebben houden zij structureel de hand op de knip. Is het probleem van de vraaguitval die we nu bijvoorbeeld volgens Krugman, Roubini en Koo zien. Zonder vraag naar producten geen inflatie. Zelfs het opblazen van de hoeveelheid geld in omloop (het aanzetten van de geldpers) leidt niet tot inflatie als private partijen het geld dat ze bemachtigen niet uitgeven, maar aanwenden om schulden af te lossen. Het geld wordt effectief weer terug naar de bank gebracht en de geldmultiplier kan zijn werk niet doen.
Hoe zit het nu met de schulden?


Private schulden staan op een zeer hoog niveau, bijvoorbeeld in de VS iets van 2,9 keer het nationale inkomen (gestegen van 2,2 keer in 2000). Publieke schulden zijn stijgende, komt nog iets van 0,8 keer het nationale inkomen bij.

In het huidige gure economische klimaat is de VS trouwens zeker niet het enige land waar publieke schulden snel oplopen. Voorspelling is dat per hoofd van de bevolking van de 10 rijkste landen ter wereld de publieke schuld in 2014 $50000 zal bedragen (voor meer hierover klik hier).
Als en de private en de publieke schuld hoog is dan krijg je een economendebat waarbij de ene partij waarschuwd dat er inflatie komt en de andere dat er deflatie komt. De werkelijkheid zal wel in het midden liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten