dinsdag 11 mei 2010

Moral hazard banken worden moral hazard landen?

Een aantal zware bevallingen zijn gedaan het afgelopen weekend.
1) Er komt een vrij substantieel fonds om landen die een financieel te groot jasje aan hebben gehad te helpen. Wat het effect daarvan op het gedrag van die landen zal zijn moeten we maar zien in de toekomst. De economie kent het begrip moral hazard in het Nederlands: Moreel gevaar waarmee wordt bedoeld dat iemand zich risicovoller gaat gedragen, zodra hij verzekerd is. Of dat effect hier opgaat zal de tijd leren.
2) Er komen EU bonds toch een kleine vorm van financiƫle innovatie. Ik ben wel benieuwd in de rating en rente op dit nieuwe product.
3) De monetaire bommenwerpers rukken uit. Gister al is de ECB begonnen met het opkopen van staatsobligaties van Europese landen. De quantitative easing is daarmee ingezet. Na exotische producten van banken als onderpand te accepteren krijgt de balans van de ECB nu ook "exotische staatsobligaties" op de balans. Het is eigenlijk gelijk aan wat de FED, BoE en BoJ al een tijdje doen. Maar binnen de Eurozone nieuw. Het zal zeker de angst voor toekomstige inflatie aanwakkeren. Gelukkig is er wel wat speling aangezien er in het meerendeel van de EU landen de private sector aan het deleveragen is (zoals blijkt uit de gegevens over de kredietverstrekking en de bank lendingsurveys van de ECB). En zonder vraag naar producten geen inflatie. Vraag is wanneer dit proces omslaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten