donderdag 6 mei 2010

Baltische staten

Ik ga dit jaar op vakantie naar de Baltische staten. Daar ga ik rondtrekken. Aardig is dan eens even te kijken hoe het gaat met zo'n land, of in dit geval met die landen. Welnu een stuk beter dan ik dacht en een mooi voorbeeld voor de Grieken. Na een stevige economische krimp (Estland -15%, Letland -18.5% en Litouwen -15.3%) begin 2009 zal er tijdens mijn zomervakantie wellicht alweer de eerste tekenen van groei te bespeuren zijn. Knapper nog, ondanks de enorme economische krimp heeft de overheid het vertrouwen van de financiƫle markten weten terug te winnen. De credit default swaps (zeg maar maar de financiƫle thermometer voor wanbetaling) voor de Baltische staten zijn weer terug op niveau's van voor de crisis of iets daarboven. Dit terwijl de premies eind 2008, eerste helft 2009 op grote hoogtes stonden (ook hoger dan die van Griekenland voordat de Grieken hulp vroegen). Dit komt doordat de Baltische tijgers een geloofwaardig pakket pijnlijke bezuinigingen hebben weten door te voeren. Daar kunnen de Grieken nog wat van leren.

2 opmerkingen:

  1. De grootste economische krimp in de geschiedenis is een succes?! Wat een grap.

    Ik zie in de Baltische staten juist een indicatie van wat Griekenland, Portugal en andere zuidelijke staten te wachten staat. Het IMF voorspelt dat pas in 2015 Estland weer op haar output is van 2006. Waarom is dit een succes?

    Beter hadden zij hun munteenheid losgekoppeld van de Euro en snel gedevalueerd, in plaats van het huidige pad van interne devaluatie te kiezen. Een pad dat niet alleen extreme consequenties heeft voor het heden(ergens in de 20% werkloosheid), maar ook op de lange termijn ernstige effecten met zich meebrengt, emigratie is extreem hoog op het moment en door grootschalige bezuinigingen op sociale voorzieningen als onderwijs worden de lange termijn vooruitzichten er ook niet beter op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. krimp is nooit een succes, maar succesvol je hervormingen doorvoeren wel. De Baltische staten hebben met slechts zeer beperkte buitenlandse hulp hun zaken weer op orde kunnen brengen. Dat is goed werk. Loskoppelen van de munt is trouwens geen optie voor de Balten. De meeste schulden daar zijn in andere valuta. Als je de munt loskoppelt neemt de binnelandse schulden problematiek enorm toe en zouden vele private partijen zeker op de fles zijn gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen