donderdag 24 december 2009

Crisis bij individue begint pas net

Toen de macro economische berichten negatiever werden bleven de Nederlandse consumenten eerst nog stevig geld uitgeven. Door de tsunami aan negatieve berichtgeving hielden consumenten later de hand meer op de knip. Vooral waar het duurzame goederen betreft ging de portefeuille op slot, tot en met de dag van vandaag.

Echter, daar waar de Nederlandse consument vorig jaar nog "los ging" op de uitgaven voor kerst en sinterklaas lijkt men dit jaar wat voorzichtiger. Onderzoek van TNS NIPO wijst erop dat huishoudens van plan zijn de feestdagen goedkoper door te brengen dan vorig jaar. Ruim een kwart (27%) schroeft de decemberuitgaven terug, terwijl zes op de tien (62%) de bestedingen op peil houdt. Een op de tien (10%) huishoudens geeft juist meer geld uit dan vorig jaar. Per saldo lopen de bestedingen terug.

Een beetje spaarzaamheid is helemaal niet verkeerd. Wat dat betreft stemt de TNS enquete mij helemaal niet somber. Het is echter wel het zoveelste teken dat het economisch herstel op zijn best broos is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten