zondag 7 februari 2010

Overlevingskansen van een monetaire unie

Waarom daalt de euro zo hard en wat is al die paniek over de schulden van Griekenland, Spanje en Portugal? Immers, die oplopende rente werk disciplinerend voor de landen in kwestie, die moeten wegens de hogere premies meer betalen voor hun leningen en worden daardoor extra geprikkeld orde op zaken te stellen. Dat klopt natuurlijk en hopelijk werkt het ook zo. Er is echter ook wat historisch materiaal over monetaire unies voor handen.

1) De scandinavische muntunie redde het van 1873-1920
2) De duitse monetaire unie redde het van 1857-1914
3) Monetaire unie van de Sovjet-Unie redde het ook niet.

Kortom, om met Helmut Kohl te spreken "De recente geschiedenis leert ons dat het idee om een economische en monetaire unie overeind te houden zonder politieke unie, een dwaling is." Nu maar hopen dat Helmut het verkeerd had. En de landen langs Europa's randen tijdig orde op zaken weten te stellen.

2 opmerkingen:

  1. De grootste (duurste) project risico's, en EU is een project, zitten zelden in de techniek (monetaire instrumenten), soms in de financiƫle sterkte van partijen (begroting, betalingsbalans) maar vooral in de contractuele relaties en de cultureel bepaalde omgang met die contracten.

    Kortom je hebt gelijk: als er geen politiek unie komt is het EU bouwwerk en tijdelijk tentenkamp tot the caravan verder trekt, of dat de 'beautiful people' in het tentendorp van een ander sportevenement bij elkaar komen.

    Historisch perspectief is zeer verklarend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Mark, Dank voor je reactie op mijn blog. Het is nu ruim 3 jaar geleden dat je reageerde. En de situatie is er niet veel mooier op geworden.

    BeantwoordenVerwijderen