woensdag 7 oktober 2009

De eeuw van Azie

Vandaag was op Nyenrode Kishore Mahbubani. Hij sprak over de opkomst van Azie. Azie is volgens hem de grootste profiteur van de Westerse vormgeving van het internationale handelssysteem. Globalisering zorgt voor enorme winsten in landen als China en India. Sinds deze landen de " westerse wijsheden" waaronder een vrije markt economie en investeringen in onderwijs en innovatie hebben overgenomen zijn de sprongen vooruit enorm.

Het overnemen van deze westerse lessen zorgt er volgens Mahbubani voor dat Azie zijn historische rol op het wereldtoneel terug krijgt. IN 2050 zal de mondiale top 4 bestaan uit China, India, de VS en Japan. Daarmee nemen de Aziatische landen weer de rol in die zij voor de Indusriele revolutie innamen.

Maar zijn deze grootmachten ook meteen de nieuwe leiders van de wereld? Nee luidde het antwoord van Kishore en de ook aanwezige Chinese ambassadeur in Nederland. Interne beslommeringen zullen China en India nog lang van een mondiale leidersrol afhouden. De prioriteiten liggen binnenlands. Verder merkte hij op dat het zwaartepunt van de wereldeconomie weleenswaar naar het Oosten verschuift; de spelers zijn nog steeds in belangrijke mate dezelfde als tien en twintig jaar geleden: de westerse multinationals.

Wat ik er zelf van heb opgestoken is dat na eerdere gesprekken dit jaar met Koo en Bhagwati Mahbubani de 3e Aziaat van enig statuur is die een grote voorstander is van globalisering en vrije markten. Het is ook de derde die met angst keek naar het afbrokkelende Westers draagvlak voor vrije markten. Vooral over de stemming in de VS was hij somber.

1 opmerking:

  1. Leuk dat u aanwezig was bij het seminar. Het viel mij op dat u Hoofd van de Globalisation Unit bij het Ministerie van EZ bent, maar dat hier online verder niks over te vinden is. Wij denken aan een opeenvolgend seminar binnen de thematiek Globalization 3.0 en in dat kader ben ik wel benieuwd naar de standpunten en activiteiten vanuit het ministerie. MeetIn organiseerde het seminar met Kishore Mahbubani samen met Nyenrode.

    Uw input naar aanleiding van het seminar op 7 oktober is zeer zeker welkom. Ik zal het blog in de gaten houden, en u kunt mij ook direct benaderen (wietske@meetin.eu).

    BeantwoordenVerwijderen