zaterdag 18 juli 2009

Hoe erg is nu eigenlijk de credit crunch?

Officiële cijfers tonen bescheiden groei op jaarbasis en kleine krimp op maandbasis waar het aankomt op het geldaanbod. Als je die cijfers bekijkt kan je je afvragen hoe erg het nu is met al die klachten dat banken op hun handen zitten en dat het dus zo moeilijk is om (lange termijn) financiering rond te krijgen. Hierover is een ding zeker, men was gewent geraakt aan te losse leenvoorwaarden. Alleen al de aanpassing naar strenger is voor sommige bedrijven pijnlijk. Dat het aanbod vanuit banken dan ook nog een beetje krimpt zal helemaal wennen zijn.
Maar ik blog vandaag voor iets anders. Ik heb namelijk een vraag en een vermoeden waar ik het antwoord ook zelf nog niet op heb, maar wel even in wil duiken de komende tijd. Het bankensysteem is dan niet ingestort door overheidsingrepen, het schaduwbankensysteem wel. De laatste jaren zijn allerhande bedrijven bankachtige dienstverlening aan gaan bieden terwijl het geen banken waren. Deze bedrijven zijn niet gered met kapitaalinjecties. Hun aanbod van financieringen is weg gevallen. Nog geen concreet beeld? Ik bedoel op bedrijven die vaak boven de AFM norm van €50000 per inleg opereren en waarvan de financiering op is gedroogd door dat de (particuliere) belegger niet meer instroomt. Het gaat om de palminvests, scheepvaart CV's, vastgoed CV's. Het gaat ook om de creditcard activiteiten van clubs als General Electric, en financiering via autoproducenten. Daarnaast was en nog een leger aan hedgefondsen en private equityfondsen die opkochten (veel hypotheekpakketjes) en financierden (veel bedrijven) op grote schaal. Tot slot waren er nog de (Amerikaanse) investmentbanks. Bijna allemaal weg. De bescheiden groei van het geldaanbod in de EU via de centrale bank die hier tegenover staat is bij lange na niet voldoende om het verlies van deze spelers te compenseren. Kortom ik heb een sterk vermoeden van een verborgen credit crunch. Verborgen om de reguliere statistiek de crunch niet toont.

Tot slot, ik heb een paar cijfertjes voor de States om een indruk te geven van de omvang van de schuduw bancaire activiteiten en hoe belangrijk die voor de crisis waren geworden:
- voor de crisis hadden de top 5 investment banks (inclusief de zo genaamde structured products) een balans wrd van $6000 miljard. De tot 5 "gewone banken" $10000 miljard. Die $6000 stonden garant voor allerhande financieringen in de VS en waren een motor achter (sub) prime financiering.
- action rate securities een markt van $330 miljard in 2007, een markt van $0 in 2008.
- Asset backed commercial paper een markt van $1200 miljard in 2007, een markt van $700 miljard in 2008

Deze cijfertjes heb ik voor de EU niet. Maar dat ga ik dus naar opzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten