zondag 8 september 2013

Ultra ruim monetair beleid en onbedoelde effecten

Wat is het effect van ruim monetair beleid? Een vraag die steeds meer opkomt nu in Amerika de eerste aankondiging is gedaan dat "op termijn" "voorzichtig" zal worden begonnen met het afbouwen van de extreme geldpolitiek van de afgelopen jaren. William White schreef er echter voor de FED een aantal jaren geleden al een heel interessant paper over. Zijn verhaal laat zich makkelijk samenvatten. Eigenlijk was het monetair beleid jaren lang als fietsen met wind mee. Het effect van wind mee fietsen is dat je in sommige situaties veel verder fietst dan je eigenlijk kan. Maar daar kom je pas achter als je omkeert en wind tegen hebt. Dan blijkt dat "extra lusje over dat mooie landweggetje" opens een paar kilometer meer fietsen te zijn dan je eigenlijk kan.

Wat zijn de extra lusjes over mooie landweggetjes van William?
1) Laag renderende investeringen die je normaal (bij normale rentes) niet zou maken. Bijvoorbeeld investeringen van banken in staatsobligaties van Zuidelijke landen die 3 tot 5% opleveren. Terwijl banken hun middelen horen uit te lenen aan bedrijven voor 5 tot 8%.
2) Banken die alleen nog kunnen bestaan door goedkope korte termijn financiering.
3) Een nieuwe jacht naar rendement die uiteindelijk een nieuwe bubbel in kan leiden
4) Overheden die door de grote toestroom van goedkoop geld minder strik zijn op hun uitgaven. Bij de opkomende markten zien we trekjes hiervan.
5) Een herverdeling van mensen die sparen naar mensen met schulden. De lage rentes maken het houden van schuld aantrekkelijker, zeker in combinatie met een beetje inflatie. Sparen wordt minder aantrekkelijk. Het moeit met een rent van 1 a 2% nauwelijks de moeite (soms moet je desondanks toch omdat je moet sparen om je schulden af te betalen)

William White schreef zijn werk in 2012. IMF en OESO erkennen deze week in elk geval punt 4 in hun nieuwe economische voorspellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten