Nog even een korte reactie op de groeiramingen die deze week door het CPB zijn gepubliceerd.
Natuurlijk voorspellen is moeilijk en misschien zouden we er wat minder tijd aan moeten besteden aangezien ze (te) vaak niet kloppen.
Maar op basis van zo maar eens 2 artikelen uit het NRC van maandag (de eerste over de oliemarkt, de tweede over de bijeenkomst van de BRIC's) zie ik risico's dat het CPB te positief s met de raming.
1) Het CPB verwacht dat dit jaar de wereldhandel met 15¼% daalt en volgend jaar zal herstellen met 1¾%. Belangrijke factor hierbij is natuurlijk de wisselkoers omdat dit de Europese/ Nederlandse concurrentiepositie beïnvloed. Het CPB gaat uit van een wisselkoers van $1,36 in 2009 en $1,39 in 2010. Terwijl over het algemeen een verdere daling van de dollar wordt verwacht tot zeker $ 1,50. De bijeenkomst van de BRIC's deze week die hierbij voornamen een deel van de valutareserves in elkaars valuta te gaan opbouwen, de aanbevelingen van de comissie Stiglitz die de green back niet langer meer als de reserve valuta van de wereld bestempelen, zijn tekenen aan de wand voor de dollar. Dus zware tijfel bij die $1,39. Een lagere dollarkoers zal de concurrentiepositie van Nederland op korte termijn per saldo negatief beïnvloeden. Dit houdt dus in dat hier een negatief risico in de verwachting van het CPB kan zitten.
2) Gemiddelde grondstofprijzen zijn erg hard opgelopen. CPB rekent bijvoorbeeld met $61 voor olie. Opzich niet heel vreemd, maar toch ook hier een risico dat de grondstoffen duurder uitpakken waardoor luikend herstel vertraagd wordt.
Gelukkig ook een up shot. Het CPB gaat uit van een herstel van de wereldeconomie in de tweede helft 2010. Voor de VS lijkt een eerder herstel mogelijk, hoewel het zwak zal blijven. Mocht dat zo zijn dan zal dat het Nederlandse herstel bespoedigen.
Over het geheel genomen denk ik dat het neerwaardse risico in de ramingen groter is dan het opwaardse.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten