Economie is altijd in ontwikkeling. De vraag waar het heen gaat houdt hele volksstammen bezig, van kleine aandeelhouders met volkstuintjes tot staatshoofden. Aan interesse voor economie dus geen gebrek. Helaas blijken interesse en begrip geen statistisch positief verband met elkaar te vertonen.
zaterdag 9 oktober 2010
Nederland in bankencrisis
maandag 4 oktober 2010
Plaatjes zeggen soms meer
donderdag 30 september 2010
Interview Andrew Bernard op congres productivity and internationalization: a micro data approach
Op het congres dat EZ samen met VU, CBS en ISS organiseerde was een van de key notes van Andrew Bernard. Ik had een leuke discussie met hem over de planet money podcasts en de rap over Keynes en Hayek die hij ook kende (zelf zoeken elders op de site).
Mejudice interviewde hem over zijn verwachtingen voor de handel.
vrijdag 17 september 2010
Gevaarlijk spul: The Geithner verdict
donderdag 16 september 2010
Hoe ver valt het terug?
De vraag is natuurlijk hoe ver?
dinsdag 14 september 2010
Grafisch: correlatie tussen markten
Als we bewegingen van de Braziliaanse schuld of de schulden van opkomende markten echter afzetten tegen bijvoorbeeld triple A Amerikaanse schuld zien we een zeer vergelijkbare beweging. Welicht was er wel sprake van een bredere risico aversie die ertoe leidde dat de risico opslagen op schuld in 2002 opliepen. Dit zou kunnen komen omdat begin 2002 de omvang van de fraude bij Enron openbaar werd.
Er zijn dus meerdere verklaringen mogelijk als we het hebben over het succes van Lula om de financiële markten gerust te stellen.
dinsdag 17 augustus 2010
Chinezen houden minder $
Maar er is wel wat bijzonders aan de hand met de dollar, de belangrijkste koper van de Amerikaanse schuldpapieren (China) is namelijk zijn belangen aan het afbouwen. Dit blijkt uit de juni data van de US treasury (klik hier). China, maar ook Singapore, Taiwan, Duitsland, het VK en Frankrijk hebben het momentum gebruikt om hun dollarposities af te bouwen. Je kan je toch afvragen of dit niet het vertrouwen in de positie dollar gaat schaden.
woensdag 4 augustus 2010
Wat volgt op 1,2,3?
dinsdag 27 juli 2010
Van de Summer School
Hij heeft een buitengewoon vermakelijke homepage (zie onderstaand). Je kan je voorstellen dat de colleges van de beste man ook hoog scoorde op amusementswaarde.
http://www.columbia.edu/~xs23/home.html
Waarom het in de VS tegen blijft zitten
Vakantie etc
vrijdag 18 juni 2010
New Normal
woensdag 16 juni 2010
Spaanse banken staan droog.
maandag 14 juni 2010
Workshop: How to go forward with development? A new role for the private sector.
Globaal programma:
15.00–15.05 Opening speech by the chairman of the day, Marten van den Berg,
Deputy Director of the Directorate-General for Foreign Economic
Affairs of the Dutch Ministry of Economic Affairs
15.05-15.15 Jan ten Bloemendal. Head of the unit “Business, trade and regional
integration”, Directorate Quality of Operations, Europeaid, European
Commission.
15.15-15.25 Paulus Verschuren, Senior Director Global Health Partnerships, Unilever R&D.
15.25 -15.35 Dickson Combo, employee at Sea-and Shore, a freight network that also
operates in Africa and part of the Moolenaar WMZ Group.
15.35-15.45 Peter Knorringa, professor Private Sector and Development at the ISS.
15.45-16.00 Coffee break
16.00-16.55 Interactive discussion with statements
16.55-17.00 Wrap-up
En daarna natuurlijk een drankje.
donderdag 10 juni 2010
Dankzij de Zwitsers
woensdag 9 juni 2010
Wantrouwen in de euro deel 3
donderdag 27 mei 2010
woensdag 19 mei 2010
Wantrouwen Euro deel 2
Mooie titel
http://www.nyenrode.nl/FACULTYANDRESEARCH/INTERNATIONAL/FACULTY/Pages/Default.aspx
zaterdag 15 mei 2010
Wantrouwen in Europees steunpakket
Wie is er nu lui?
Wat blijkt die "luie Grieken" werken volgens de OECD een stuk meer dan de kritische Duitsers, om nog maar te zwijgen over onszelf. Je zou bijna begrijpen waarom ze zo jong met pensioen gaan/willen.
vrijdag 14 mei 2010
Reservemunt? Nee reservemetaal
woensdag 12 mei 2010
Negatieve innovatie
Maar als je dieper gaat kijken, zitten er veel haken of ogen. Vooral in (vitale) netwerken blijken innovaties soms onbedoelde of minder onbedoelde maatschappelijke gevolgen te hebben. Neem nu de innovatie in de finaciële sector, prachtig allemaal heeft ons veel goeds gebracht, maar het blijkt toch elementen van negatieve innovatie te hebben. Eerst hebben we daaraan mogen proeven in het kader van de kredietcrisis, en nu ook in het kader van de landencrisis/ sovereign debt crisis. Immers hoe ver was Griekenland gekomen zonder de cross-currencyswap van Goldman Sachs? Negatieve innovatie dus die grote maatschappelijke gevolgen heeft doordat netwerksystemen door innovatie in gevaar zijn gebracht.
Wat is dan de oplossing? Niet innoveren zeker niet, maar wel meer verstand van wat er binnen sectoren en binnen netwerken gebeurt. Heel afgezaagd, maar ik neig toch naar beter (wat niet het zelfde is als strenger) toezicht.
dinsdag 11 mei 2010
Economie rap
Moral hazard banken worden moral hazard landen?
1) Er komt een vrij substantieel fonds om landen die een financieel te groot jasje aan hebben gehad te helpen. Wat het effect daarvan op het gedrag van die landen zal zijn moeten we maar zien in de toekomst. De economie kent het begrip moral hazard in het Nederlands: Moreel gevaar waarmee wordt bedoeld dat iemand zich risicovoller gaat gedragen, zodra hij verzekerd is. Of dat effect hier opgaat zal de tijd leren.
2) Er komen EU bonds toch een kleine vorm van financiële innovatie. Ik ben wel benieuwd in de rating en rente op dit nieuwe product.
3) De monetaire bommenwerpers rukken uit. Gister al is de ECB begonnen met het opkopen van staatsobligaties van Europese landen. De quantitative easing is daarmee ingezet. Na exotische producten van banken als onderpand te accepteren krijgt de balans van de ECB nu ook "exotische staatsobligaties" op de balans. Het is eigenlijk gelijk aan wat de FED, BoE en BoJ al een tijdje doen. Maar binnen de Eurozone nieuw. Het zal zeker de angst voor toekomstige inflatie aanwakkeren. Gelukkig is er wel wat speling aangezien er in het meerendeel van de EU landen de private sector aan het deleveragen is (zoals blijkt uit de gegevens over de kredietverstrekking en de bank lendingsurveys van de ECB). En zonder vraag naar producten geen inflatie. Vraag is wanneer dit proces omslaat.
vrijdag 7 mei 2010
Conferentie microdata 2010
Er is ook een mooie site van de conferentie microdata klik hier
Of bezoek http://microdata2010.nl t.z.t. zullen ook de papers op deze site verschijnen.
Zijn de Grieken zielig?
Nee en ja. Nee, want het is de erfenis van een te royaal leven met te hoge loonstijgingen tov andere landen, te veel uitgaven met te veel geleend geld, met te weinig hervormingen. Het geld kon tegen relatief lage rente door de veiligheid van de euro jaren lang geleend en gespendeerd worden door zowel de overheid als de huishoudens. Nu volgt de rekening voor het leven op te grote voet. Dus eigenlijk eigen schuld dikke bult.
Maar helemaal niet zielig, nou niet helemaal. De enige uitweg voor Grieken is deflatie, waarmee ik bedoel dat de Grieken moeten zorgen dat hun kostenniveau daalt tov hun concurrenten. Zo'n deflatoir proces is echter erg pijnlijk. Het vergt een aanpassing van de lonen en prijzen in Griekenland. Gaat gepaard met economische krimp en hoge werkloosheid, wat het probleem van de hoge schulden voor de huishoudens alleen maar erger gaat maken. Ter illustratie Standard en Poor ramen dat de Griekse economie pas rond 2017 weer op het piek niveau 2008 zal zitten. Al die tussenliggende tijd zal de gemiddelde Griek met een lager inkomen zijn schulden moeten aflossen en rente moeten betalen. Het is eigen schuld dikke bult, maar toch wel een beetje zielig.
donderdag 6 mei 2010
De zegen van een grote bankensector
Baltische staten
maandag 3 mei 2010
Conferentie over internationalisering en micro-data.
Met Henri de Groot, Harry Garretsen, Fabienne Fortanier en Peter van Bergeijk werken we aan een conferentie die een nieuwe zwengel moet geven aan het internationaliseringsdebat in de Nederlandse wetenschap en binnen het beleid. In de conferentie zullen we onder andere stil staan bij de vraag wat meten we nu eigenlijk als we modellen draaien over de effecten van internationalisering? Zitten er toevallig addertjes onder het gras?
We hebben al een indrukwekkende lijst keynote speakers binnen gehaald waaronder Bradfort Jensen, Peter Schott, Joachim Wagner, Andrew B Bernard, Robin Lynch en Art Ridgeway. Het programma begint ook redelijk vorm te krijgen. Vandaag de eerste officiële vooraankondiging op internet zie hier
donderdag 29 april 2010
woensdag 28 april 2010
Overheidsschuldencrisis en verzekeraars
dinsdag 27 april 2010
Duitse banken Franse banken
Grondstoffen
donderdag 22 april 2010
EMU schuld
woensdag 21 april 2010
Nederlandse schuld 92% in buitenlandse handen
zaterdag 17 april 2010
2e openbare optreden Rijkman Groenink
In deze setting gaf Groenink zijn 2e openbare optreden na de vijandige overname van ABN-Amro door het bankentrio. Groenink was "als van ouds" aldus verschillende media. Hij was vol zelfvertrouwen en nog steeds verbolgen dat zijn mooie bank te grabbel was gegooid. Verder hadden jan en alleman van alles fout gedaan en zou de ABN op eigen kracht een groot deel van de kredietcrisis hebben overleefd. Ook was het allemaal misperceptie over zijn bank. Onder zijn leiding was de bank concurrerend, helemaal niet duur en zeer winstgevend.
Ik ken de beste man niet, dus ik moet eigenlijk niet oordelen. Maar ik wordt er wel erg moe van. De staat heeft inmiddels 30 mrd in de gezonde bank van Groenink moeten pompen. RBS heeft naar eigen zeggen tientallen miljarden moeten afschrijven op hun deel van de ABN overname omdat er veel meer slechte risico's in zaten dan gedacht. Nu blijkt ABN ook nog het grootste slachtoffer te zijn van de fraude die Goldman Sachs heeft gepleegd, geen andere bank leed zoveel verlies op de Goldman producten (841 mln). Lees geen andere bank was zo dom zoveel slechte Goldman producten te kopen. Maar nee hoor, volgens Groenink heeft hij geen fouten gemaakt, was zijn bank de beste, waren er maar beperkt slechte risico's. Zucht.
vrijdag 16 april 2010
donderdag 15 april 2010
Keynes versus Hayek
http://www.youtube.com/watch?v=fifDL3Shbi0&feature=related
woensdag 7 april 2010
Bedrijfswinsten 2010 & 2011
maandag 5 april 2010
Realistisch versus behoedzaam scenario
woensdag 31 maart 2010
Sommige cijfers blijven leuk
Offshoring van banen uit Nederland
Straus Kahn, tsja
Waar zagen wij dit eerder?
Dan nog antwoord op de vraag waar zagen wij dit eerder: Japan jaren '90 en op grote schaal.
dinsdag 23 maart 2010
Beter laat dan nooit
vrijdag 19 maart 2010
Vertraging op de blog
vrijdag 26 februari 2010
Gevolgen balansrecessie
donderdag 25 februari 2010
Investeringen nog steeds ver onder oude niveau's
zondag 21 februari 2010
Risicospreiding in de financiële sector
Begrotingstekort VS
zondag 14 februari 2010
De koekjestrommel van ome Ben
zondag 7 februari 2010
Overlevingskansen van een monetaire unie
1) De scandinavische muntunie redde het van 1873-1920
2) De duitse monetaire unie redde het van 1857-1914
3) Monetaire unie van de Sovjet-Unie redde het ook niet.
Kortom, om met Helmut Kohl te spreken "De recente geschiedenis leert ons dat het idee om een economische en monetaire unie overeind te houden zonder politieke unie, een dwaling is." Nu maar hopen dat Helmut het verkeerd had. En de landen langs Europa's randen tijdig orde op zaken weten te stellen.
vrijdag 5 februari 2010
Hoe lang zou dat nog goed gaan?
Political Risk Map AON
Acht landen zijn opgewaardeerd naar een lager risiconiveau: Albanië, Myanmar/Birma, Colombia, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Oost-Timor, Vanuatu (eilandengroep in de Stille Oceaan), Vietnam en de Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China.
Achttien landen kenden omstandigheden die juist hebben geleid tot een verhoging van het risiconiveau: Algerije, Argentinië, El Salvador, Equatoriaal-Guinea, Ghana, Honduras, Kazachstan, Letland, Madagaskar, Mauritanië, de Filippijnen, Porto Rico, de Seychellen, Sudan, de Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne, Venezuela en Jemen.
Voor landen als Argentinië en Letland kwam de down grade door de staat van de overheidsfinanciën en door de onrust die de harde ingrepen in die nodig zijn om die financiën weer op orde te brengen.
Verder werden de spanningen rond voldoende drinkwater en voedsel voor de toekomst aangekaart. Misschien allemaal niet nieuw, maar wel erg informatie, zeker door de plaatjes.
zondag 31 januari 2010
Reclame
dinsdag 26 januari 2010
Balansherstel en de economie: ook IMF en Mc Kinsey pikken het op
Ook de commerciële adviestak begint de balansrecessie te omarmen. In het rapport "Debt and deleveraging: The global credit bubble and its economic consequences" verzamelen de McKinsey jongens gegevens over schulden en leverage bij huishoudens, bedrijven, commercieel vastgoed en overheden. McKinsey stelt dat grote financiële crises bijna altijd gevolgd worden door een periode van delevarageing, waarbij de schulden gemiddeld met 25% worden gereduceerd. Gevolgen zijn enkele jaren van zeer magere economische ontwikkelingen. Verder stelt McKinsey dat data over leverage moeilijkverkrijgbaar en imperfect zijn. Maar daar waren Jan-Hein en ik al achter gekomen toen wij ons artikel voor het kwartaaltijdschrift economie vorig voorjaar schreven.
donderdag 21 januari 2010
Problemen grondstoffenmarkten
vrijdag 15 januari 2010
Zeepbel economie
Dat gezegd hebbende, als we kijken naar de huidige aandelenprijzen en huizenprijzen zijn die historisch gezien nog steeds vrij hoog. Koerswinstverhoudingen liggen nog steeds 50% boven hun lange termijn gemiddelde (bron: Smithers &Co). Dividendrendementen liggen rond de 2% op Wall Street daar waar dit historisch rond de 4,5% ligt. Huizenprijzen in het VK, Frankrijk, Spanje en Australië liggen ook nog steeds zo'n 30% tot 50% boven historische gemiddelde (zie ook onderstaande plaatje uit de economist).
Maar goed dit is allemaal niet erg winstgevende kennis zolang de zeepbel verder opblaast.
zondag 10 januari 2010
Economie VS nog geen feestje
Tweede teken dat de economie van de VS de weg naar herstel niet heeft gevonden zijn de spectaculaire afname van de consumenten schulden. Zo'n 70% van de economie in de VS is afhankelijk van de consument. De historisch grootste daling van het consumentenkrediet van $17,5 miljard in een maand (november) zal ongetwijfeld gevoeld worden.