Economie is altijd in ontwikkeling. De vraag waar het heen gaat houdt hele volksstammen bezig, van kleine aandeelhouders met volkstuintjes tot staatshoofden. Aan interesse voor economie dus geen gebrek. Helaas blijken interesse en begrip geen statistisch positief verband met elkaar te vertonen.
dinsdag 5 mei 2009
Banken geven somber plaatje
Uitstaande bankkredieten dalen in de EU. De ECB zet in het maandbericht van april op p 6 doodleuk: "developments in the past months may in part reflect ongoing efforts of banks as well as the corporate and household sector to reduce the highly leveraged positions in the past years."
De daling van de kredietverlening wordt mede ingegeven door aanbodfactoren. Zie hiernaast chart 1 uit het bank lending survey van de ECB dat een tipje oplicht over de sluier van de aangescherpte leenvoorwaarden door banken. Lenen is moeilijker geworden en duurder, dus dit verklaart een deel van de beweging van deleveraging aan de kant van bedrijven en huishoudens. Dat banken door de kredietcrisis (de markt) gedwongen zouden worden zelf hun posities af te bouwen was al wat langer duidelijk.
Maar als je kijkt naar de vraagontwikkeling krijg je wel een heel pessimistisch plaatje. Vooral de fixed investments (de investeringen in vaste activa) vallen sterk terug. Aangepaste rendementverwachtingen en uit de hand gelopen schuldenposities zoals de ECB in het april bericht eigenlijk terloops suggereert zullen ook bijdragen aan het plaatje. Net zoals de analyse van Peter van Bergeijk in de ESB van 1 mei, die het herstel van de wereldhandel en dus economie pas over een paar jaar ziet op basis van een analyse van importstromen in eerdere crises, stemt ook het beeld over leenvoorwaarden en geldvraag bij Europeese banken niet zonnig voor korte termijn herstel
Labels:
kredietcrisis
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten