donderdag 31 december 2009

Balance sheet recession, een stock taking

Toen ik een paar dagen geleden balance sheet recession op google opzocht viel mij al op dat het onderwerp veel meer hits genereerde dan toen ik dit in januari 2009 deed. Het aantal relevante hits was met de eerste pagina toch wel doorlopen. Nu is er een veelvoud aan hits beschikbaar en ook de meer main stream analyse begint het op te pikken. In dit kader hier een link naar een interview dat Bloomberg recent had met de grondlegger van het begrip balance sheet recession.

Verder vind je hier, hier, hier en hier een aantal van mijn eerdere blogs over het onderwerp balance sheet recession.

zondag 27 december 2009

Flow of Funds data VS

De flow of funds data in de VS (een statistiek van de Fed) laten een verdere deleverage van de private sector zien. De uitstaande leningen van de banken in de VS daalde in het derde kwartaal met $417 miljard. Tegelijk zien we een sterke toename van de schulden door de publieke sector. Het is dus eigenlijk precies zoals Minsky voorspelde dat dit type recessies, die vooraf worden gegaan door het bartsten van een zeepbel, zouden verlopen. De klappen van het financiƫle systeem waarin te veel schulden/ een te hoge leverage is opgebouwd, worden opgevangen voor "big government". Oftewel het te veel aan private schulden wordt in tijden van crisis door de overheid overgenomen.

zaterdag 26 december 2009

Balance sheet recession

Eerder dit jaar (april) tijdens een bijeenkomst met Koo over balance sheet recessions wilde Han de Jong er nog niet erg aan dat we wellicht in een balance sheet recession zaten. Althans niet voor Nederland, mischien wel in de VS.

Kennelijk is de misschien voor de VS komen te vervallen in de loop van het jaar gegeven de zinnen die ik uit het weekly macro comment van de ABN Amro kopieer:
" Uit de flow-of-funds-cijfers blijkt dat de schuldenlast in de VS blijft dalen. Deze crisis wordt wel een balance-sheet recession genoemd omdat de recessie begon toen enorme vermogensverliezen zorgden voor sterk teruglopende bestedingen. Het weer op orde brengen van de balans (met
name van banken en gezinnen) is de grondoorzaak van de huidige recessie."

Rest van het weekly comment is hier te vinden.

De publicaties van dit jaar

Het is een aardige vangst eigenlijk. 4 keer in de ESB, 1 keer het kwartaalschrift economie en 1 keer in new frontiers of economic diplomacy. Ik zet ze ter afronding van het jaar eens bij elkaar.








donderdag 24 december 2009

Nieuwe tool op deze blog

Links op de blog treffen jullie de nieuwste tool op deze blog. Speciaal voor de speurders: op trefwoord deze blog doorzoeken. ik zou zeggen test het eens uit. mij beviel de functie prima.

Crisis bij individue begint pas net

Toen de macro economische berichten negatiever werden bleven de Nederlandse consumenten eerst nog stevig geld uitgeven. Door de tsunami aan negatieve berichtgeving hielden consumenten later de hand meer op de knip. Vooral waar het duurzame goederen betreft ging de portefeuille op slot, tot en met de dag van vandaag.

Echter, daar waar de Nederlandse consument vorig jaar nog "los ging" op de uitgaven voor kerst en sinterklaas lijkt men dit jaar wat voorzichtiger. Onderzoek van TNS NIPO wijst erop dat huishoudens van plan zijn de feestdagen goedkoper door te brengen dan vorig jaar. Ruim een kwart (27%) schroeft de decemberuitgaven terug, terwijl zes op de tien (62%) de bestedingen op peil houdt. Een op de tien (10%) huishoudens geeft juist meer geld uit dan vorig jaar. Per saldo lopen de bestedingen terug.

Een beetje spaarzaamheid is helemaal niet verkeerd. Wat dat betreft stemt de TNS enquete mij helemaal niet somber. Het is echter wel het zoveelste teken dat het economisch herstel op zijn best broos is.

vrijdag 4 december 2009

De koers van de dollar

Vandaag hadden wij een interne presentatie over de dollarkoers. Geen opmerkelijke conclusies. Wel grappig beeldmateriaal.