De nieuwe IMF world economic outlook kwam deze week uit. In de appendix staan ook de groeiramingen voor de periode tot 2014. Het IMF voorspeld geen scherp herstel na de crisis. Groei blijft beperkt tot een gemiddelde van 2,1 procent voor de VS en voor de EU. Wel is het rapport vol lof over de krachtige ingrepen die in de economie zijn gedaan.
Toen Japan in 1989-1990 door het slob ging na het barsten van hun asset bubbel, die met veel vreemd vermogen gefinancierd was, riep iedereen dat Japan de verkeerde aanpak koos voor het oplossen van zijn poblemen. Er werden geen grootschalige hervormingen doorgevoerd op de arbeids- en productmarkten. Banken werden niet adequaat gesaneerd.
Dat gezegd hebbende vind ik het toch best knap dat de Japanner hun economie toch redelijk overeind hebben weten te houden. De omvang van de problemen rond bubbel in Japan was ongeveer twee keer groter dan die in de VS. Schulden in Japans bedrijfsleven lagen 2 keer hoger dan in de VS in 2006, om maar eens iets te noemen. De aandelenbeurzen en huizenprijzen daalde meer dan 2 keer zo had dan we nu gezien hebben in de VS. De groei die de Japanners ondanks hun " gebrekkige aanpak" geboekt hebben in de jaren 90 ligt 1 procentpunt lager dan de huidige ramingen voor de groei voor VS en EU. De omvang van de problemen in de Japanse economie waren ook groter. Dat dot mij dan toch afvragen of de Japanners het niet stiekem toch redelijk gedaan hebben, of dat wij het minder goed doen dan we zelf graag willen geloven.
Je vergeet nog te vermelden dat wij nu net zo snel schulden aan het maken zijn als de Jappen destijds. Dus zelfs dat blijken we niet beter onder controle te houden
BeantwoordenVerwijderen