Economie is altijd in ontwikkeling. De vraag waar het heen gaat houdt hele volksstammen bezig, van kleine aandeelhouders met volkstuintjes tot staatshoofden. Aan interesse voor economie dus geen gebrek. Helaas blijken interesse en begrip geen statistisch positief verband met elkaar te vertonen.
zondag 30 augustus 2009
Verkiezingen in het land van de "lost decade"
Nu kan je je afvragen of het heel relevant is dat er in Japan een machtwissel plaatsvindt. De oppositie in Japan heeft nauwelijks andere ideeën dan de LDP. De economische koers zal dus waarschijnlijk weinig veranderen. Er is denk ik echter een maar. Alle Japanologen die ik in mijn leven gesproken heb, hebben mij verteld dat Japan niet een democratie is zoals wij die kennen. Verschillende hebben mij ook gezegd dat de Chinese Volkpartij het "Japanse model"met een machtige LDP als de mogelijk Chinese weg naar democratie zien. Zo bekenen kan de historische nederlaag van de LDP wellicht invloedrijker blijken dan nu gedacht. En op een andere plaats dan Japan.
Omdat de kleine getallen op waren
vrijdag 14 augustus 2009
Bush-effect op inkomens in de VS
De soep wordt wel heel heet gegeten......als zelfs de Belgen het beter doen
Bijzonder, volgens de voorlopige groeicijfers over het laatste kwartaal deden wij het binnen Europa als slechtste. Zelfs het zwaar getroffen Verenigd Koninkrijk krimpt minder dan de Nederlandse economie.
donderdag 13 augustus 2009
Het kan vriezen het kan dooien
Overigens waren de eerdere cijfers over de afname van de Amerikaanse werkloosheid ook al een prozakje waard. De daling kwam namelijk niet door een stijging van het banenaanbod, maar door het feit dat veel Amerikanen zo gedeprimeerd waren over hun kansen om een baan te vinden dat zij volledig zijn gestopt met het zoeken van een baan. En als je niet meer zoekt tel je niet meer mee voor de officiële werkloosheidscijfers.
Het is alsof we te heet gewassen worden.
5,1 procent krimp op jaar basis zagen wij zelfs niet tijdens de depressie jaren van de jaren 30. Het is dus best bijzonder. De krimp is ook nog iets groter dan die in het eerste kwartaal. Oorzaak van de krimp is het massaal aflaten weten van de private sector in binnen en buitenland. De investeringen liepen het sterkst terug, er werd bijna 13% minder geïnvesteerd dan een jaar geleden. De export lag 11 procent lager. Huishoudens hielde hand op de knip, bijna 3% meer bleef in de portefeuille van de burger zitten. De overheidsbestedingen namen als enige wel toe.
woensdag 12 augustus 2009
Extra vakantie voor de ambtenaar
Banken blijven knijpen
zaterdag 8 augustus 2009
Op de achtergrond
Nog 1 nachtje slapen
Waar staan we nu na 2 jaar? Nog niet uit de crisis. De wereldhandel nog steeds in een neerwaardse spiraal, exploderende staatsschulden, oplopende werkloosheid en dalende inkomens. Ik ben benieuwd wat de 3e verjaardag van de kredietcrisis gaat brengen.
donderdag 6 augustus 2009
ECB & het voorspellen van luchtkastelen
De ECB heeft een interessant working paper op gesteld over de boom en bust cyclus van de huizenmarkt. In het paper worden periodes geIdentificeerd waarin een luchtkasteel wordt opgebouwd en wanneer het luchtkasteel wordt lek geprikt. De data die ze gebruiken bevatten gelukkig ook waarnemingen voor Nederland. Wat hier opvalt is dat de ECB voor Nederland een huizenmarkt boom signaleert van 1971-1978 en 1996-2001. De correctie vindt plaats in 1979-1985 en....niet. De boom van 1996-2001 is volgens de auteurs van het artikel nog niet gecorrigeerd
Paar aardige andere noties: The pattern of booms and busts as visualised in Figure 2 yields some more interesting results. The largest group of countries (8) could be called “repeated boom
busters”: the Nordics and the large European countries except Germany (i.e., Denmark, Finland, France, Italy, Norway, Spain, Sweden, UK). Another three countries, Australia, Canada and the US could be called “new boomers”. Six countries, including Japan, Switzerland, New Zealand, Ireland, the Netherlands and Belgium could be labelled “long cyclers” where the Dutch boom already came to an end a few years ago and the upswing in Belgium is too slow and interrupted to be statistically labelled as a boom. Germany seems to be the odd country out where house prices have been relatively stable and even the recent drawn-out bust has been
relatively shallow.
Opvallend: Furthermore, the most recent booms have been longer (6-11 years instead of 3-8 previously). If it had not been for short interruptions (around 2001 when the dot-com bubble burst and economic growth slowed), we would have seen “mega-booms” in Ireland, Denmark, Finland and Norway lasting about 15 years. The most recent busts have also been longer than earlier ones with Japan’s 15 years followed closely by Switzerland’s ten and Germany’s eight.
Voor die bust cyclus kunnen ze gegeven de huidige stand vand economie nog wel een paar jaar bijtellen.
Wereldhandel blijft dalen
zondag 2 augustus 2009
De waarheid komt uit een verrassende hoek
Maar toch is er iemand die het realistische geluid durft te verkondigen. Welke goeroe of grootheid uit het politieke landschap durft dit aan? Wie verzet de bakens van de korte termijn conjunctuur politiek naar de middellange termijn agenda? Ik had het nooit verwacht: Herman van Rompuy. Hij is de premier van het (constitutioneel) meest geplaagde land uit de EU: België. Zijn boodschap " Er komen nog zeker 10 moeilijk jaren aan". Een groot deel van het tekort op de begroting zal volgens van Rompuy niet verdwijnen. "Wat we dachten dat conjonctureel was is in feite permanent".
Dat is nu wat ik noem een boodschap met een hoog realiteitsgehalte uit een onverwachte hoek.